mandag 16. november 2015

Hold Hodet Kaldt og Hjerte Varmt

Beirut 12/11 -2015. Bilde fra Google/BBC
Nok ett terrorangrep, nok en storm på sosiale medier, nok en diskusjon om hvordan vi bør reagere.

Jeg tenker en av årsakene til at reaksjonene på terroren i Paris blir så omfattende i Norge og i Vesten er at vi ikke er vante med denne typen angrep. Det er ikke dagligdags, heldigvis. Terror og krig er noe vi ser i media og noe som foregår langt unna. Det er unntak selvfølgelig 11/9, London bombene, Madrid bombene, 22. juli, Charlie Hebdo og nå igjen i Paris. Men poenget mitt er at det er unntaket og ikke regelen. Og derfor er det ikke rart at reaksjonene blir så sterke når det skjer. 
Andre reaksjoner som har kommet iløpet av helgen går på hvordan verden har reagert på terroren i Paris i forhold til terroren i Beirut dagen før. 12. november mistet flere titalls mennesker livet i ett terrorangrep i Beirut, Libanon. Ingen ekstra nyhetssendinger, ingen skiftet facebookprofilbildet, ingen #prayforbeirut. Jeg forstår at det kan virke urettferdig, og at det kan virke som menneskene i Beirut ikke betyr noe i forhold til de i Paris. Men det er flere årsaker bak og jeg tror ikke verdien av menneskeliv er en av dem.

For det første er medias dekning svært viktig for hvordan sosiale medier også reagerer på en sak. Når det eneste man ser overalt er bilder, video og lyd fra terrorangrep i Paris er det også det som vil prege folk. Dekningen blir så omfattende at alle får det med seg, også de som til vanlig ikke følger særlig med på nyhetene. Dette gir selvfølgelig inntrykket om at dette er noe viktig, og at det er noe stort som har hendt. 
Som statsminister Erna Solberg sa - mange nordmenn har et forhold til Paris. Paris er en av verdens største turistmål. Selv var jeg i Paris som 12 år og var sammen med familien på besøk hos en fransk familie som mine foreldre kjente. Jeg har selvfølgelig tenkt på dem og håper de har det bra. Frankrike og Paris ligger nært oss. Dette gjør inntrykkene og følelsene mye sterkere. 

I situasjoner som denne føler mange avmakt og føler på det at man ønsker å gjøre noe for å hjelpe. Facebook innfører muligheten for å vise solidaritet med Frankrike ved å skifte profilbilde. Er det så rart at folk gjør det? Nei. Det er så lite, men man får iallefall følelsen av å være "litt med" og gjøre noe. 

Beirut, hovedstaden i Libanon. Libanon ligger i Midtøsten. En region som har vært ustabil og preget av voldelig konflikt i mange mange tiår. En region hvor terror og krig dessverre er mer regelen enn unntaket. Ikke akkurat et turistmål. Jeg vil tro at det ikke er så mange nordmenn som har et forhold til Libanon annet enn hva man har sett på nyhetene. Hvis man setter situasjonen i kontekst, er det så rart at dette ikke får den samme dekningen som Paris? Det handler ikke om at noen mennesker er mer verdt enn andre, men det handler om kontekst og innhold. Hvis man skulle reagert på grusomheter som skjer i verden hele tiden måtte man sikkert skiftet profilbilde på Facebook vært 10. minutt. 

Det handler om media. Media er en kanal for informasjon ja, men det handler også om å fange publikum. Dessverre er det slik at ett terrorangrep i Paris er mer oppsiktsvekkende og mer "interessant" for media å dekke enn enda ett terrorangrep i Libanon. Noe som på den annen siden er "positivt" er jo nettopp det at terrorangrepet i Paris har skapt økt fokus også på terrorangrepet i Beirut. Er det ikke bedre å fokusere på det enn hvem som har skiftet profilbilde for hva? Det vil alltid være en utfordring om å fange massenes oppmerksomhet og arbeidet som forskjellige organisasjoner gjør hver dag for å skape oppmerksomhet om verdens grusomheter er kjempeviktig. Likevel vil det nok alltid være slik at noe får mer oppmerksomhet enn annet. Det i seg selv betyr ikke at noe er mer viktig. Vi må ikke la media definere oss.

Selv om man ikke alltid er enig i andres handlinger og reaksjoner er det viktig å huske på at det alltid er en årsak bak. Jeg skulle gjerne sett at alle som har endret profilbildet sitt i helgen var like engasjert ellers også. Men noe er da bedre enn ingenting. 
Hold hodet kaldt og hjertet varmt. Det er budskapet som har kommet de siste dager. Ikke glem at noen lever med terror hver eneste dag. Derfor endrer jeg ikke profilbildet mitt.

Ingen kommentarer: