torsdag 4. august 2011

I dag er vi alle AUF-ere


“I dag er vi alle AUF-ere” sa Siv Jensen etter tragedien i Oslo og på Utøya. Dette synes jeg var utrolig fint sagt av Jensen, og viser at under politiske skillelinjer er vi alle tross alt bare mennesker. I dag, i går og i morgen er det nettopp det vi alle har til felles, vi er mennesker. Av samme kjøtt og blod, like sårbare. Mødre, fedre, døtre, sønner, søsken, venner, bekjente...

“I dag er vi alle AUF-ere”. Hva med i morgen? Går vi tilbake i båsene våre og sloss om den politiske makten? Sloss om hvem som har feil og hvem som har rett? Eller slutter vi med fremmedgjøringen av hverandre og gjør heller et forsøk på å finne våre likheter?


Mange meldinger på internett rett etter bomben gikk av i Oslo viste at noen med en gang konkluderte med at det var ikke-vestlige terrorister som sto bak. Jeg velger å skrive ikke-vestlige terrorister da jeg mener radikale muslimer blir feil. Terrorisme har ikke noe med islam, eller andre religioner å gjøre. Rett etter bomben reagerte mange med å skifte profilbilde på facebook til det norske flagg, og med å fordømme “dem”, de ikke-vestlige terroristene som “selvfølgelig” sto bak. Muslimer i Norge skal også ha blitt trakassert på åpen gate i Oslo, noen til og med banket opp! Jeg føler at det som har hendt derfor har avslørt noen veldige dårlige sider ved noen av “oss”. Mange møtte nok seg selv i døra når det viste seg å være en av “våre egne” som hadde utført denne fæle handlingen.
Kåre Willoch kom med en veldig bra uttalelse på NRK som lød omtrent slik; “Ingen vil si at Anders Behring Breivik representerer den gjennomsnittlige nordmann eller nordmenn som gruppe. Akkurat som radikale-muslimer ikke representerer alle muslimer! At noen individer tyr til vold betyr ikke at alle gjør det.”


Det burde være unødvendig å påpeke dette, men noen i Norge(og andre land) ser ut til å mene at hvis en som kaller seg muslim dreper noen f.eks. i form av et terrorangrep(11/9) så har alle muslimer skyld! Som Willoch prøvde å få fram, dette er ikke tilfellet!
Anders Behring Breivik brukte kristendom for å legitimere angrepet, men det betyr ikke at han i det hele tatt representerer kristne. Terrorister, som følger den islamske tro, misbruker også islam når de sier at de gjør det for Allah. Om noen virkelig tror at målet til den islamske religion er død over Vesten anbefaler jeg vedkommende å sjekke sine fakta grundigere!
Det skal sies at vold og drap har vært gjengangere i mange religioners historie, bl.a. kristendommen. Tenk på alle de gale sektlederne som misbruker kristendommen for å tilegne seg et dusin koner.


Jeg håper at denne tragedien vil åpne øynene til mange, og at alle skap rasister forblir inni skapet og tenker seg om to ganger før de spyr ut sine meninger! Alle snakker om at Norge er forandret for alltid, til det bedre håper jeg. Valgkampen har blitt utsatt foran høstens kommunevalg. Jeg håper utsettelsen gir alle tid til å tenke gjennom sine meninger, og utsagn. I så fall tror jeg dette kommer til å bli den beste valgkampen på lenge i Norge. Alle kan ikke mene det samme, og det er ikke alltid vi kan bli enige om, men vi kan prøve å finne våre likheter og møtes på midten, istedenfor å fremme våre forskjeller og skyve hverandre lenger bort. For når alt kommer til alt, uansett hva eller hvem vi tror på, så er vi bare mennesker, av samme kjøtt og blod, like sårbare. Vi føler den samme sult, vi føler den samme trøtthet, lykke og sorg. Vi har det samme behov for trygghet for oss selv og våre nærmeste.


22. juli 2011 var vi alle AUF-ere. I dag, i morgen og alle dager som kommer er vi alle mennesker.


Til alle ofrene på Utøya og Oslo, 22. Juli 2011, vi glemmer dere aldri.

Ingen kommentarer: