lørdag 6. august 2011

Aldri Mer


I dag var det 66 år siden USA slapp atombomben, som endte 2. verdenskrig, over Hiroshima i Japan. Over 100.000 døde av bomben, og millioner gjennom hele krigen. Etterpå sa verden “aldri mer.” Dette var også grunnlaget for dannelsen av FN. Et forum hvor alle land skulle stille likt. Dette skulle skape fred og unngå flere kriger.Hvor er vi i dag? Til tross for nedrustningsavtaler, bl.a. mellom USA og Russland, har det aldri vært så mange land med tilgang til atomvåpen. Flere års press på f.eks. Iran har ikke ført til resultater, heller tvert om. Sekslandssamtalene med formål å stoppe Nord-Koreas atomplaner gikk i stå, men nylig har det vært positive meldinger om en mulig gjennopptagelse av disse. Representanter fra USA og Nord-Korea har hatt samtaler hvor, tiltross for uenighet, begge sider er positive til en ny oppstart. Det nordkoreanske regimet er kanskje det mest ustabile og uforutsigbare styret i verden. Av alle atom maktene tror jeg de er mest kapable til å trykke på knappen, boom!


Men skal vi gå for en verden fri fra atomtrusselen nytter det ikke at bare Nord-Korea og Iran kvitter seg med sine. Statene som har flest våpen, og som faktisk har brukt atomvåpen, må også ta ansvar, ikke kun hakke på andre. USA og Russland inngikk en ny START avtale i 2010. Det er veldig positivt at de to har fortsatt å fornye disse avtalene. En ting er nedrustning, men er en verden uten atomvåpen realistisk? USA som eneste stat som har sluppet en atombombe på sivile burde strengt tatt ikke fått ha det. Tyskland fikk tross alt ikke ha en hær etter krigen. Men realiteten er jo selvfølgelig at USA blir nok aldri å kvitte seg fullstendig med atomvåpen. Hvem skal dessuten nekte dem det? FN? Når har USA de siste 100 år latt seg diktere av noen(?)!


Storpolitikken står nok i veien for at verden noen gang blir fri for denne typen groteske våpen, men vi må hvertfall jobbe for å forhindre enhver bruk av disse! Det er viktig å ikke glemme de forferdelige ødeleggelsene og ikke minst omfanget av ødeleggelsene etter bombene i Hiroshima og Nagasaki. Sivile som ikke har noen makt over krig og fred er de som blir offer for egoistisk og unødvendig storpolitikk.

Mange mener bombene var nødvendige for å stoppe krigen. Jeg mener at massedrap på sivile ikke er nødvendige noen sted eller i noen situasjon! Argumenter for nødvendigheten er at krigen ikke ville endt uten dem. Dette kan vi ikke vite for sikkert, og vil aldri få vite. Det eneste vi vet er at hvert eneste menneskeliv har en verdi, for seg selv og andre. Vært liv tapt etterlater seg sorg og tomhet for noen. Jeg håper virkelig aldri vi vil oppleve at en atomkrig bryter ut! Det kunne virkelig blitt verdens ende som vi liker å kalle det. Så lenge våpen eksisterer er det en mulighet for at de blir brukt.

2 kommentarer:

Ivo Serentha and Friends sa...

My compliments for your blog and pictures included,I invite you in my photoblog "photosphera".

CLICK PHOTOSPHERA

Greetings from Italy

Marlow

Elin sa...

Enig - krig og drap er utrolig meningsløst.