lørdag 7. mai 2011

Bistand til diktaturet?


En smilende Jimmy Carter med Kim Il-Sung på båttur

Jimmy Carter og noen flere medlemmer av The Elders var nylig i Nord- og Sør- Korea. I forbindelse med besøkene kritiserte Carter Sør for å holde igjen bistand(mat i dette tilfellet) med vilje.

Carter har besøkt Nord-Korea opptil flere ganger. I 1994 besøkte han avdøde, eller den "evige president" Kim Il-Song. Carter var da med på å få til en avtale om nedrustning med Kim senior. Avtalen kom til bl.a. på en lang båttur de tok sammen. Han beskriver Kim senior med gode ord på sin blogg om den siste turen til NK. Kritikken av Sør og hans beskrivelse av båtturen deres virker på meg som han har en liten soft spot for den avdøde Kim. Jeg forstår godt at Sør har holdt igjen bistand. Hva er vitsen med å gi bistand når den ikke når ut til befolkningen den er ment for?
Regimet i Nord skal bruke bistanden til de lojale til regimet og militæret. Altså ikke de som sulter. Skal man da gi bistand må man forsikre seg om at den kommer fram til de den er ment for, hvis ikke fôrer man jo bare regimet og gjør det sterkere.

Spørsmål om å gi bistand er vanskelig. Skal man overse alle rampestrekene fra diktaturet og gi bistand? Eller skal man holde igjen for å gi beskjed om at slik oppførsel ikke tolereres? Det går utover sivilbefolkningen, men det gjør det jo uansett å leve med ett slikt regime. Det er jo mye bedre å prøve å bli kvitt det. Å fortsette å gi bistand gir dessuten et signal om at oppførselen deres tolereres og at de vil få bistand uansett hva de gjør nesten.
NK drepte sørkoreanere i angrepet på øya for en liten tid siden. Hadde Sverige med vilje drept noen i Norge på norsk territorium, ville vi fortsatt vært vennlig mot dem og klappet dem på skuldra selv om de nektet å godta ansvar for angrepet?

Skal man fortsette å gi bistand til Nord må man komme med klare krav om hvordan den skal distribueres. Man må sende folk som kan overvåke at dette skjer. Norsk Røde Kors var i NK i fjor. En ting er sikkert. Noe må gjøres med regimet! Det har fått holde på alt for lenge! Et land som driver systematisk overgrep mot befolkningen må det gjøres mer mot! Hvorfor er det så lite intiativ fra verdens samfunnet om å gjøre noe? Fordi det er et land uten mange ressurser? Fordi man da har 23 millioner sultne mennesker å hanskes med? Det virker som det er lettere å bare overse og glemme.
I FN-Pakten står det at for å være medlem må man være fredselskende... Nord-Korea er medlem, men burde blitt ekskludert pga sine brudd på fred og menneskerettigheter. Flere sanksjoner og fordømmelser må hvertfall til! Bill Clinton er en som har reist til NK for å redde utenlandske statsborgere. Når skal noen redde nordkoreanerne?


Dokumentar av Nat. Geographic fra Nord-Korea. Filmet med skjult kamera av Lisa Ling. Søsteren til Laura Ling som var en av to journalister som ble fanget der.

Ingen kommentarer: