tirsdag 15. februar 2011

Kulturelle Begrensninger

Video: Nord-Koreans barne-tv

Festivalen Barents Spektakkel har så vidt entret medias søkelys fordi årets festival har nordkoreanere på rollelisten. Festivalen, som går av stabelen i Kirkenes, har vært i møte med to representanter for Nord-Koreas kulturavdeling for Europa ifølge NRK.

Totalitær statens tilstedeværelse har vagt kritikk fra Helsingforskomiteen, som mener deltakelsen blir brukt som propaganda av Nord-Korea.
Dette synspunktet støtter jeg fullt ut. Jeg mener det ikke bør være tvil om at dette i en eller annen grad vil bli brukt som propaganda. Nord-Korea har et propaganda system som, siden Kim Il Sung, har blitt brukt til å hjernevaske innbyggerne og framstille makthaverne som guder nærmest. På skolen lærer barna bl.a. om hvordan Kim Jong-Il ble født på toppen av Nord-Koreas høyeste fjell. Da han ble født skinte regnbuen og en ny stjerne ble født på himmelen... Ja...
De lærer hvordan han som barn var ydmyk og satt andres behov foran sine egne. Det er vel ikke akkurat slik man vil beskrive ham nå!
Nordkoreansk barne-tv gjennomsyres av propaganda som fremmer hat mot spesielt USA. De er de farlige som vil ødelegge for alle barna. Det synges også barnesanger om å drepe alle de amerikanske soldater.


Nord-Korea har ikke et godt rykte på seg i verden generelt(forståelig nok). Dette er noe regimet i Pyeongyang vil forandre. Etterhvert som landet gradvis blir åpnet(både ufrivillig og frivillig) for utenlandske investeringer og besøk, har vi f.eks. sett at utenlandske medier har blitt invitert til å filme under en av de store paradene i fjor. Vanligvis må du som besøkende levere fra deg mobilen på flyplassen, og du får kun ta bilder av det din personlige "guide", vil heller kalle det vakt, tillater deg. Hvis det er tvil om at Nord-Korea bruker kultur som propaganda, er det bare nettopp å se på de store paradene. Bilder fra disse, og andre små kulturelle arrangementer er omtrent det eneste som frivillig blir sluppet til utlandet. 

Nord-Koreas deltakelse i fotball-VM er et annet eksempel. Andre lands supportere får reise som de vil til arrangementet, mens supporterne fra Nord-Korea var utvalgt. Trolig var de innleide kinesere, eller regimevennlige nordkoreanere bosatt i Kina. Da tre spillere plutselig forsvant ble det også spekulert i om det var avhoppere det var snakk om. Dette ble selvfølgelig sterkt avvist av ledelsen for laget. Etter VM og Nord-Koreas dårlige prestasjon gikk det rykter om at treneren var sendt i fangeleir. Nord-Korea skal ha som vane å redigere sportsarrangement i deres egen favør, slik at for landets innbyggere framstår det at de har vunnet!


En annen grunn til at deres deltakelse ved festivalen burde stilles spørsmål ved, er hvem som faktisk får delta. Å drive med kultur og idrett er ikke en allmenn privilegie. Kun de som er venner og godkjent av regimet har slike privilegier. De som ikke kvalifiserer til den kategorien har stor sjanse for å havne i fangeleir, istedenfor fotballeir. 
I Norge er vi til en viss grad gode på å tilrettelegge for funksjonhemmede, også kulturelt. I Nord-Korea eksisterer det ikke funksjonshemmede. Det er den offisielle statement. Besøkende til landet ser aldri noen med noen form for funksjonshemming på gatene. I et land med omtrent 23 millioner mennesker er det lite trolig at ingen har en funksjonhemming. Hva som skjer med disse ueksisterende menneskene kan vi jo bare spekulere i...
Deltakere ved norske kulturfestivaler burde komme fra land hvor ikke denne type diskriminering forekommer.


Neste år vil visstnok Nord-Korea delta med enda flere deltakere på Barents Spektakkel. Sør-Korea har også visst sin interesse for å delta nå. Slik at man må spørre om denne festivalen kan bli en type politisk propaganda plattform neste år med disse to rivaliserende land på programmet.


Kim Jong-Il feirer år i dag. Han blir 70 år, men i Nord-Korea tror de han blir 69. At det kommer bilder av storslåtte parader de neste dagene skal vi ikke se bortifra. Befolkningen vil feire han. Han er jo nasjonens midtpunkt og alle elsker ham... Det er iallefall den offisielle statement.Ingen kommentarer: