fredag 3. desember 2010

Wikisjokk


Det lekker flere og flere "sjokkerende" avsløringer fra Wikileaks. Det som preget media i dag var press fra USA angående kjøp av jagerfly for noen år siden.
Som vi husker sto det mellom kjøp av amerikanske og svenske for Norge. Norge, med Espen Barth Eide(Statssekretær UD) i spissen skal visstnok ha gitt USA inntrykk av at avtalen med dem var i boks.
Altså burde svenskene føle seg lurt.
Er denne avsløringen virkelig så sjokkerende?
Når denne saken foregikk var det aldri noen tvil for meg hvem som ville vinne. Svenskene burde vært hakket nærmere som alliert enn amerikanerne, men selvfølgelig kjøper vi amerikanske fly...
Jeg mener svenskene burde være nærmere allierte pga vår nærhet geografisk, vår sammenflettede historie og felles kultur. Dessuten har de mer fornuft en de over havet...


USA får det som regel som de vil, spesielt ovenfor vestlige land og spesielt ovenfor små stater som higer etter å vise seg fram internasjonalt. Norge logrer fort og ivrig med halen. Man merker at mange norske toppolitikerne(les AP) elsker USA.
 

2 kommentarer:

Hans sa...

Du har ikke vurdert at USA selger oss et bedre jagerfly?

Kristiane sa...

Jeg vet ikke hvilket av disse flyene som er best, men i et slik kjøp er det ikke bare det som avgjør. Det jeg skriver om tar utgangspunkt i den politiske del av forhandlingene. Amerikanerne skal også ha nektet å selge flydeler til svenskene fordi det ville forbedret deres fly. Poenget her var uansett at man ikke burde gi amerikanerne et bedre utgangspunkt og lovord, og at på mange områder mener jeg at svenskene burde prioriteres foran amerikanerne. Prisen på F-35 stiger jo også kraftig pga forsinkelser og diverse. Eurofighter ga seg fordi de mente det ikke var en fair konkurranse. Det kan godt hende f-35 er best, nekter ikke for det.