søndag 5. desember 2010

Skift ditt facebook profilbilde!


Facebook har vokst til å bli en av de største plattformene for meningsytringer, rekruttering til arrangementer og demonstrasjoner, og reklamering av kampanjer. 
En av de største trendene er å delta på noen av disse tingene. Da båtene seilte mot Gaza var det "skift profilbilde for å støtte båtene på vei mot Gaza"(ikke ordrett, men noe lignende). Nå er det "skift profilbilde til yndlingstegneserie figuren din da du var liten for å stoppe vold mot barn": 
Det første jeg tenkte da jeg så dette var hvordan kan man stoppe vold mot barn(eller noen) ved å skifte et profilbilde på facebook?! Jeg tenkte at dette var helt teit og at folk bare gjorde det fordi "alle" andre gjorde det. En annen svakhet ved denne kampanjen var vanskeligheten i å finne ut hvem som startet den. 

Organisasjonen NSPCC, National Society for the Protection of Cruelty to Children skulle visstnok stå bak. Det er en engelsk organisasjon som jobber for å forhindre vold mot barn, og som tilbyr Childline hvor barn kan ringe inn, og en Helpline for andre bekymrede. Men på deres facebook side blir dette avbekreftet; "A warm welcome to all our cartoon friends! We are incredibly grateful for your support to end cruelty to children in the UK. Although the NSPCC did not originate the childhood cartoon Facebook campaign, we welcome the attention it has brought to the work we do."
I følge en annen nettside startet kampanjen i november i Hellas og Kypros.
Jeg tror mest på at kampanjen stammer fra Filippinene. Her skal flere tidligere facebook kampanjer stamme fra.

Konklusjonen min er uansett at jeg har motbevist meg selv! Hadde ikke folk skiftet profilbilde på facebook hadde jeg ikke funnet ut om NSPCC. Så kampanjen vekker oppmerksomhet mot problemet vold mot barn. Kanskje burde selve kampanje teksten på facebook forandres litt, men dette beviser jo bare at den virker til en viss grad. Derfor skifter jeg profilbilde, og håper flere gjør det, men at de også skriver under bildet hvorfor. På nettsidene til NSPCC kan man donere penger hvis man virkelig vil hjelpe.

Problemet med kampanjer som denne er at ikke alle tar seg bryet å sjekke ut innholdet i kampanjen og hvem som står bak. Mange hiver seg bare på fordi de synes det er gøy, stilig eller rett og slett fordi alle andre gjør det.

9 kommentarer:

Anonym sa...

ADVARSELTIL ALLE MED TEGNESERIE FIGURER!! Har du hørt om gruppen som ber alle om å endre sitt eget profil bilde til sin favoritt tegneserie figur, er faktisk en gruppe pedofile. De gjør det fordi barna vil ta imot sine venneforespørsler raskere hvis de ser et tegneserie bilde. Det har ingenting å gjøre med å støtte vold mot barn!!
denne florerer også på fb har er det noe i den advarselen ?

Anonym sa...

blitt informert om at gruppen som startet "posten" om å forandre profilbildet ditt til en tegneserie-figur er en gruppe pedofile. De har visst startet dette for å få flere barn som "venner". Var på tv på "internett-frauds" i går

Anonym sa...

UNICEF
http://www.unicef.org/crcartoons/

Kristiane sa...

Jeg vet ikke om det er noe i den advarselen, men det høres jo ut som det er noe i den. Forøvrig vil jeg bare si at det er 13 års aldersgrense på facebook, og at selv om disse pedofile har ett profilbilde av en tegneserie figur betyr ikke det at barn legger dem til. Jeg tror nok at de fra 13 år og oppover ikke legger til folk uten vidre, og er bevisste. Uansett så har hvertfall kampanjen, hvem som enn startet den, skapt oppmerksomhet rundt vold mot barn.

Anonym sa...

Dette er en kampanje startet av den norske organisasjonen "Voksne for Barn", les mer på denne linken: http://www.side2.no/helse/article3043186.ece

Anonym sa...

Side2 og andre tilhengere av denne kampanjen har skylapper på øynene! Denne kampanjen vil gjøre det langt lettere for pedofile etc å lage falske profiler slik at de kan komme i kontakt med barn!

Er redd "Voksne for barn" ikke gjør noe godt for barn i denne saken, kanskje i utgangspunktet, men ikke i praksis.

Og til aldersgrensen: det finnes nok mange barn som lurer alderen!

Kristiane sa...

Det står ikke at det er "Voksne for barn" som står bak kampanjen i artikkeln på Side 2. Dessuten startet den opprinnelig på engelsk.
Har ikke sett noen barn under 13 på Facebook, men selv om det er noen under 13 år også betyr ikke det at de heller legger til hvem som helst. Det har vel aldri vært så mye opplysninger om nettvett som nå. Kampanjen har skapt oppmerksomhet mot Vold mot barn, altså har den nådd sitt mål. Å skifte sitt profilbilde på facebook kan verken stoppe volden fysisk, og heller ikke gi pedofile fri tilgang fysisk. Jeg ser poenget til dere som er sterkt imot dette, og er enig i at det ligger noe i det. Men ikke svartmal hele kampanjen før vi vet fakta.

Anonym sa...

Den advarselen er nok bare tull ja. Ikke var bilde-kampanjen opprinnelig knyttet til noen kampanje mot barnevold heller.

http://urbanlegends.about.com/b/2010/12/06/rumor-pedophiles-started-facebook-cartoon-profile-pic-fad.htm

http://www.snopes.com/computer/internet/cartoon.asp

Kristiane sa...

Takk for linkene Anonym :-)