tirsdag 23. november 2010

Korea krig part 2?

Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong har preget dagens mediebilde. Det har vært snakket om fortsettelse på krigen som teknisk sett foregår enda, om hva som skjer hvis situasjonen eskalerer og hva slags grunn som ligger bak angrepet.


Nord-Korea mener at det var Sør som angrep først, altså de hadde "rett" til å forsvare seg. Hverken Sør eller verdenssamfunnet kjøper den forklaringen. Men Sør holder på med en militærøvelse for øyeblikket. Den skal ha plaget Nord, noe de også skal ha uttrykt til Sør. Det kan være begge sider har rett. Militærøvelsen kan ha ført til en misforståelse. Altså Sør har rett i at de ikke har angrepet Nord, og Nord har misforstått noe av øvelsen og trodd at de ble angrepet. Det som også støtter opp om denne teorien er at området hvor denne øya ligger(12 km fra Nords fastland) tilhører Sør, men dette anerkjenner ikke Nord. 


Noen mener at Nord utførte dette angrepet for å få oppmerksomhet og forsøke å tvinge USA til å foreta direkte forhandlinger. USA vil for øyeblikket kun forhandle med Nord gjennom "six party talks"(USA, Nord, Sør, Japan, Russland og Kina). Pga sine atomprøvesprengninger og fornektelser med å samarbeide de siste årene har Nord mottatt mindre nødhjelp fra bl.a. Sør. Som jeg har nevnt tidligere er den humanitære situasjonen i Nord forferdelig. En stor del av befolkningen sulter, mens eliten i Pyeongyang lever godt. Forfølgelse av egne borgere og tvangsarbeid i fangeleire er også ett problem, ikke for eliten, men for landets innbyggere. Et feil ord = tre generasjonersstraff. Akkurat dette får ikke så mye oppmerksom i mediene.


Sør-Korea har vært utrolig tålmodige og snille med Nord-Korea opp gjennom årene. De har stått for mesteparten av nødhjelpen til Nord. Under den nye presidenten i Sør har midlertidig solskinnspolitikken sluknet litt. Jeg tror Sør`s tålmodighet renner sakte men sikkert ut, og at hva de nå tolerer fra Nord henger i en tynn tråd. De svarte dagens angrep med motangrep.
Jeg tror ikke vi får se en fortsettelse på Koreakrigen i denne omgang. Sør vil nok neppe gå det avgjørende skrittet, og Nord vil ikke ha noe å vinne på en ny krig. De har en av verdens største stående armeer, men alene mot verden blir de små. Deres største støttespiller Kina vil nok ikke gå imot resten av verden og støtte Korea i en krig. De har heller ingenting å vinne på det. Kina ønsker stabilitet på Korea halvøya, og vil nok formidle dette til regimet i Pyeongyang nå.
USA har 30.000 soldater i Sør og vil støtte landet mot Nord. De hadde tidligere i år en militærøvelse i Sør. Bl.a. for å vise krefter mot Nord. 

Det blir veldig spennende å se hva som skjer de neste dagene. FNs Sikkerthetsråd skal møtes i dag eller onsdag. Spørsmålet er også, vil Nord-Korea la Sør få siste ordet med motangrepet deres? Eller vil Nord svare igjen? 
Det er vanskelig å si hva Nord tenker. De har ikke akkurat en tradisjonell og stabil ledelse. Hvis Kina ber dem jekke seg ned, vil de nok lytte til det. De har ikke råd til riper i lakken i vennskapet med giganten.


Verdenssamfunnet har i dag vært rask å fordømme angrepet. Jeg skulle heller sett dem og media formidle og fordømme de mange menneskerettighetsbruddene landet begår overfor sin egen befolkningen. Det irriterer meg hvor lite disse grusomhetene blir satt på dagsorden. Skal det virkelig en krig til for å få verdenssamfunnet til å rette øyene mot Nord-Korea og se grundigere hva som egentlig skjer der?
Får håpe vi ikke dette ut.


Les mer om angrepet på Bloomberg.

Ingen kommentarer: