onsdag 3. november 2010

Konspirasjonsteorier, ekte eller bare vrøvl?


Konspirasjonsteorier, ett fnugg av sannhet eller et tegn på for mye filmseing?
Spesielt etter 9/11 og internett spredningen har konspirasjonsteorier spredd seg som ild i tørt gress i alle retninger. Alt fra New World Order, dommedag 2012 til cover ups om sivilisasjoner på Månene og Mars! 
Hva er bakgrunnen for disse teoriene? Hvor oppstår konspirasjonene? Hvorfor får de rotfeste hos så mange over hele verden?

Jeg tror mange blir så fascinert av disse forskjellige teoriene pga spenningen. De gir et ekstra kick i hverdagen og verden blir plutselig så mye mer magisk og spennende. Det blir som en action film i det virkelige liv. Etter at internett har blitt allemannseie har det blitt mye lettere for den vanlige mann/kvinne i gata å "etterforske" konspirasjonteoriene. Her blir også "bevis" i form av bilde, tekst og video publisert for alle å se. I diskusjonsfora møtes likesinnete fra hele verden.
I jakten etter info og tanken om at du vet noe offentligheten ikke vet er det normalt at disse personene vil føle seg spesielle, noen vil tilogmed føle seg utvalgt, på ett eller annet nivå. Noen vier hele livet sitt til å finne ut av disse teoriene.

Så hva går disse teoriene ut på? Hvor oppstår de?
De fleste handler om cover ups av styresmakter og andre høyt oppe i næringsliv, kultur, media, religionen osv. Skjulte allianser som f.eks. frimurere, skjulte agendaer for å oppnå (mer) makt og profitt. Døde personer som lever(Paul McCartney), bortgjemte skatter og myter som egentlig er sanne.
Hvor oppstår de?
Noen ser konspirasjoner overalt. Et rykte oppstår på internett og blir fort en hel historie med utarbeidede teorier. Det er mange likhetstrekk ved flere av teoriene, noen teorier finnes i flere varianter og noen veves sammen.

Det er vel ganske sikkert at vi ikke får vite alt staten foretar seg, men det er da grenser for hva man kan gjemme for offentligheten, eller?
Mange konspirasjonsteorier mener at både politikere og media holder hemmeligheten skjult. Det vil si mange personer! Både politikere og journalister byttes jo ut over tid.

Hvilken konspirasjonsteori er din favoritt? Jeg må si at den om sivilisasjoner på Mars og Månen er ganske far-out... 


For mer lesing anbefaler jeg denne artikkelen på Dagbladet.no 
For å lese om flere konspirasjonsteorier, besøk det norske nettstedet Nyhetsspeilet, nettstedet for de som tror på dette.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra innlegg!

Kristiane sa...

Tusen takk! :-)