onsdag 24. november 2010

Enig med amerikanerne!

For en gangs skyld er jeg faktisk enig i noe som amerikanerne har konkludert med. Nemlig at religionsfriheten er for dårlig i Norge. Jeg leste i dagens papirutgave av Dagsavisen at amerikansk ud har utarbeidet en rapport om norsk religionsfrihet. I rapporten kritiserer de Norge og mener at statskirken har privilegier andre religioner ikke har. F.eks. står det i grunnloven at Kongen og halvparten av regjeringen må være med i statskirken.

Jeg er helt enig i at statskirken har privilegier i forhold til andre religioner. For det første at den blir assosiert med staten, at det er en statsreligion! Politikk er offentlig, religion er en privat sfære. Den burde iallefall være det, og i bunn og grunn er det enkelt personers syn som danner en religion. Som en moderne og demokratisk stat burde ikke Norge ha noe som heter statsreligion. Å styre en stat har ingenting med religion å gjøre! Hvis man skal fremme og respektere religionsfrihet må alle religioner og livssyn være likestilte. Hvor mange  i Norge er egentlig praktiserende kristne? Hvor mange er praktiserende muslimske, eller katolske? Flere å flere utfordrer sin egen tro og søker nye livssyn. Nordmenn inkludert. Flere og flere nordmenn henvender seg mot såkalte New Age bevegelser, katolisisme og ja, islam. Etniske nordmenn konverterer faktisk til islam uten å ha en dråpe utenlandsk blod i seg. 

Statskirken er en gammel og utdatert institusjon. Flere og flere av landets kirker forfaller og blir lite brukt. Bortsett fra i bryllup, konfirmasjon og begravelse. Disse tre viktige arrangementene ser vi glir lenger og lenger bort fra kirken. Og som arrangement blir de mindre og mindre kristelige. Alle må begraves, men det betyr ikke nødvendigvis at de er kristne. Fjortisser konfirmerer seg for penger og fordi foreldrene vil det. Mange blir rett og slett tvunget til å konfirmere seg i kirken. Selv konfirmerte jeg meg gjennom humanetisk forbund. 

På en pressekonferanse i dag spør den mye omtalte presten Einar Gelius: "Hva slags kirke vil vi ha i fremtiden?"
INGEN kirke svarer jeg. Iallefall ingen STATSkirke!
 

1 kommentar:

Tonje sa...

Helt enig. Og slitsomt at det er så tungvint å melde seg ut.. I min familie foregår både konfirmasjoner og begravelser gjennom humanetisk forbund, det er helt topp!
Irriterende at skattepengene går til kirken og.. Man bør i stedet få velge selv, om man vil støtte kirken, humanetisk forbund, eller hva som helst annet..