onsdag 6. oktober 2010

Statsbudsjettet 2011; Studentboliger

Statsbudsjettet 2011: 1000 nye studentboliger og 2200 nye studieplasser. Kjempebra at regjeringen satser på flere studieplasser i og med at det er flere kvalifiserte søkere som ikke får plass. Høgskolen i Lillehammer(HiL) har fått utdelt 50 nye studieplasser.

Jeg mener at dette er en feil prioritering. HiL burde heller ha fått 50 nye studenthybler. Denne høsten var det rekordhøyt søkerantall til HiL med 4000 studenter. I en by med 26.000 innbyggere er dette en stor del av befolkningen. Som resten av befolkningen må studenter ha en plass å bo. Det som har vært tilfelle i Lillehammer, visstnok i mange år, er at ved studiestart er det fortsatt mange studenter som står uten bolig. I år var det vel snakk om rundt 100 tror jeg(selv sto jeg på nr 86 på venteliste for studentbolig). Mange må derfor gå til det private marked. Dett er jo i seg selv greit, man kan ikke forvente at skolen skal ha 4000 studentboliger. 

Problemet oppstår når det private marked heller ikke dekker etterspørselen etter bolig. 24 studenter kjemper om 4 hybler, prisene går opp i taket. De private aktørene kan ta omtrent hva de vil fra desperate studenter. Lei ett soverom i en rekkehusleilighet sammen med mor og barn, hvor kjøkken og bad deles med dem og en annen student. Dette koster 2900, uten strøm! Jeg vet om en som betaler 7500 for en hybelleilighet! Jeg får 7000 i stipend og lån, og det meste noen kan få er 8900.

Høgskolen har en midlertidig løsning for studenter uten boplass. Bo i hytter på Hafjell. Der kan studentene bo til 15. november. Dette er jo et bra tilbud, men stressende. Enkelte helger må studentene flytte ut pga diverse arrangementer eller eierne. Hvor skal man bo da? 
Jeg synes man skal sørge for de studentene man har før man skaper flere studieplasser.

3 kommentarer:

Mariann sa...

Helt enig med deg Kristiane! Det værste er jo at hver år står det oppslag om at studenter må sove i kantinaer og diverse "haller" eller telt og campingvogn, fordi det er ikke nok med boplasser over heeeeeele landet! Men neida, det er ikke oppsiktsvekkende nok for regjeringen! De har vist kommet med nye regler om krav på noen av studentboligene, så noen byggeprosjekter måtte stoppes fordi de ikke kunne møte kravene (som også ble altfor dyre).

motionocean sa...

wow, dette er jo galskap!
Er det virkelig sånn?
huh!

Kristiane sa...

Jepp, det er nok slik ja, desverre. Men lususfengler, det skal vi ha...