fredag 8. oktober 2010

Ching Chong Chinamann

Liu Xiaobo, årets vinner av Nobels fredspris

Kina kritiserer Norge for å gi årets Nobels fredspris til Liu Xiaobo. Kinesisk UD kalte bl.a inn den norske ambassadøren på teppet, og de advarer mot konsekvensene dette vil få mellom Kina og Norge. 
Dette er jo bare helt absurd og latterlig. Det er jo ikke den norske regjering eller storting som har vedtatt denne avgjørelsen. Det er nobelkomiteen, en uavhengig komité. Skal noen få pepper for det isåfall bli Europarådet hvor Torbjørn Jagland er leder. 
Men i bunn og grunn er det Kina selv som fortjener å bli kritisert. Dette landet som vokser voldsomt og som er verdens mest folkerike land er et land med liten respekt for menneskerettigheter. De er ikke akkurat noen som burde kritisere en fredspris...  

Verdenslederne burde legge mer press på Kina spesielt når det gjelder ytrings- og pressefrihet. Vi vet jo fra før av at kineserne er en stor tilhenger av nettsensur bl.a. En demokratisk og riktig rettsprosess og rettsvesen er også noe Kina IKKE er kjent for. Si de gale ordene og det er inn i buret på ubestemt tid. Fredsprisvinneren selv sitter fengslet. 
Kina får en større og større betydningen i verdenssamfunnet, politisk og økonomisk. Det er spesielt økonomisk verdenseliten presser dem, og ser betydningen av dem. Som alltids. Menneskerettigheter må stå over økonomisk betydning! 

Du blir som du omgås. En av Kinas bestevenner Nord-Korea er heller ikke kjent for sin respekt for menneskerettigheter. Kina er den største støttespilleren til regimet i Pyongyang. Det skulle ikke forundre meg om de utveksler ideer om utforming av fangeleire og hvordan være mest brutal mot opinionen. Nord-Korea har sendt en invitasjon til Kina om besøk til landet før jul. Det er avtalt at Kina sender en delegasjon. Kim Jong Il var tidligere i år på besøk. Dette besøket var det andre på kort tid. Denne tette kontakten burde egentlig bekymre verden mer enn den gjør i dag. Spesielt slik Kina ter seg i dag. Kina er for mange nøkkelen til Nord-Korea. Men slik situasjonen er i dag vil nok ikke Kina hjelpe i Nord-Korea politikken.
Først må de vise velvilje til større respekt for sine innbyggere.


Jeg synes det er flott av fredsprisen går til Liu Xiaobo! En av grunnene til at Alfred Nobel mente den skulle utdeles i Norge var fordi han mente det var mindre sjanse for korrupsjon her. Nobelkomiteen har akkurat vist at dette stemmer ved ikke å gi etter for press fra kinesiske myndigheter.Ingen kommentarer: