mandag 11. oktober 2010

Boksåpner til Nord-Korea

Kim Jong-Il, Kim Il-Sung og Kim Kyong-Hui.


Jeg blir alltid ekstra glad når media klarer å formidle de viktigste nyhetene fra hermetikk landet Nord-Korea. Dagens stjerne går til NRK. De skriver i dag om at Nord-Korea står foran en ny humanitær krise.
Nord-Korea har til en forandring vært en av toppsakene i nyhetsbildet den siste tiden pga forfremmelse av Kim Jong-Ils sønn Kim Jong-Un og den store partikonferansen som har foregått i det normalt meget lukkede landet. Lidelsene og de humanitære sviktene i landet blir som vanlig skøvet til side. Defor er det gledelig at NRK nå presenterer saken stort i sin nettutgave.

En stjerne vil jeg også gi til UD. De uttaler seg til NRK at noe av grunnen til denne krisen er lave pengebidrag fra FNs medlemsland. Norge er ett av landene som bidrar til World Food Program, men mange land vil ikke lenger bidra. Derfor er prosjektet i Nord-Korea sterkt underfinansiert. Grunnen til liten støtte er at mange land misliker sterkt hvor vanskelige regimet i Pyongyang er å samtale med. Dette er jo fullt ut sant, men som også UD påpeker, det blir feil å la menneske i landet lide enda mer pga diktaturet. 
De er undertrykt og fengslet i sitt eget land. For evig bundet til å tjene det grådige og egoistiske regimet. Skal virkelig verdenssamfunnet svikte dem? Slik som deres ledere har gjort? 
Skal vi bare levne dem til å sulte ihjel fordi noen utvalgte tar seg den frihet å styre over dem, og provosere verdenssamfunnet? I et land hvor militæret og landets fasade blir sterkere prioritert enn mat til innbyggerne.

Hvis det noen gang skal bli en virkelig forandring til det bedre i Nord-Korea, er det avhengig av at den undertrykte befolkningen i landet står opp og er med på å få dette til å skje. Hvordan kan vi forvente det hvis de er på randen til sult og død? Hvor skal de finne styrken til å kjempe for annet enn å overleve dagen?
Kim il-Sung, som grunnla Nord-Korea var starten på dette familiedynastiet. Russland satt ham der. USA har også spilt en stor rolle i Korea, og i splittelsen. Derfor ligger det et vist ansvar til området. 

Det er et lederskifte på gang, ikke akkurat nå, men om ikke lenge tyder det på. Vi kan ikke vite hvordan det nye styret blir, verre eller bedre. Men vi må bruke den boksåpneren vi har til dette hermetikklandet, og nødhjelp er en del av den. Landet overlever ikke uten. 
Landet har nå også tatt skritt inn i internett alderen og tilogmed invitert internasjonale medier til landet, inkludert BBC, CNN og Al-jazeera. Disse skrittene kan være ekstremt viktige i fremtiden. De har vel en plan bak dette som skal gagne regimet, men det blir vanskeligere og vanskeligere å stenge verden ute. Spesielt hvis verden vil inn.

Ingen kommentarer: