mandag 9. august 2010

Søppelbot

Leser på NRK.no at
de vil innføre søppelavgift i Fredrikstad. De lokale politikerne mener at spesielt i helgene blir det forsøplet for mye, og at de som forsøpler burde betale.
Jeg er helt enig!

Det er altfor mye latskap generelt synes jeg når det gjelder å kvitte seg med søppel på en forsvarlig måte. Folk klager over at byen er stygg, og at der er mye søppel, enda ser de ikke at det er de selv de har å takke.

Jeg har ofte opplevd at f.eks. venner av meg som kjører bil bare hiver søppel ut vinduet, eller hiver det ut døra. Hva er egentlig problemet med å la det ligge i bilen til du kommer hjem, eller nær en postkasse? Hva med å ha en søppelpose i bilen.
Forsøpling er uansvarlig og egoistisk. Dette er en av mange handlinger hvor folk ikke tenker helt over konsekvensene for hva de gjør. Noen andre må jo plukke det opp. Med mindre folk ønsker at vi skal leve som svin er burde folk skjerpe seg. Søppel lager lukt, og tiltrekker seg rotter og andre ekle skadedyr. Tenk hvis ingen gidder å plukke opp søpla mer? Tenk hvor ekkelt det hadde vært å gått ute da.

Hvertfall i storbyene er det som regel en søppelkasse like i nærheten av der du er. Har du spist nattmat, selv om du er full, burde du klare å kaste restene.
Å kaste søppel rett på gata sier meg at det er en person som bryr seg lite om hva som skjer rundt seg, og egentlig er det litt uintelligent.
Ja, jeg har nok kastes søppel en eller annen gang selv, en tyggis eller ett lite papir. Men har aldri kastet som over på bildet, hele bæreposer med restemat fra mac`ern. Det kunne jeg aldri ha gjort.

Men det er selvfølgelig plasser hvor det ikke er verken søppelkasse eller askebeger. Det er opp til politikerne å sørge for at de dekker alle mulige områder med dette. Jeg synes iallefall det er altfor få askebegre rundt omkring. Sigarettsneiper forurenser mye, og er utrolig stygt. Men det er litt risky å hive dem i søppelkasser. Plutselig tar det fyr.
Blir overrasket over at det ikke er askebegre ved holdeplasser for buss, trikk og t-bane. Det er sikkert der det trengs mest!
Vet ikke om det er slik for at de ikke ønsker at folk skal røyke der, men det kommer nok aldri til å skje.

Hvis vi vil ha det fint der vi bor, og bidra til mindre forurensing i samme slengen. Ta ansvar selv, ikke kast søppel på gata og i naturen! Det er ikke så vanskelig...


P.s: I Bergen er det ett eget søppelpoliti som gir ut bot til forsøplere på opptil 500 kr.

3 kommentarer:

motionocean sa...

smart. Håper det funker!

b sa...

Sigaretter ja. Jeg jobber i sentrum av Oslo og ser ned på en travel gate. Flere ganger om dagen kommer en butikkansatt ut foran inngangen, fyrer opp en røyk, tar noen trekk og skviser den ned i fortauet etterpå. Ingangen ser ikke ut..

/B

Anonym sa...

Synes det skulle vært innført søppelbot i hele norge. Uansett hvor man er i landet klager de som kommer der fra på hvor stygg byen er! Jeg har vært i sinnsykt mange forskjellige byer.

Jeg kaster som regel alt. Av og til en sjelden gang har det hendt at jeg har glemt meg i gater der det allerede flyter rundt av søppel.

Jeg kjenner jeg blir irritert selv på folk som søppler rundt seg. Å en annen god ting hadde vært å sette opp flere askebegre!