torsdag 5. august 2010

Dagliglivet i North Korea

Denne videoen tar oss bak den glitrende fasaden som Nord Korea prøver å vise verden. Hvis du reiser som turist til Nord-Korea må du først søke om tillatelse, og skrive hvorfor du vil reise dit. Du må være vennligstilt til landet, eller regjeringen. Er du fra Israel eler USA er nåløyet trangere.

Kommer du deg gjennom nåløyet venter det deg en egen guide idet du ankommer flyplassen i hovedstaden Pyongyang. Denne guiden vil ta deg med rundt omkring i byen å vise deg hvor fantastisk det er i Nord-Korea, rettelse, Pyongyang. Altså ingen sniking rundt alene.
Det du får se er livet til de som er trofaste mot diktaturet og KWP(Korean Workers` Party).
Du får se det de vil du skal se. Livet utenfor storbyen er en helt annen virkelighet. Og i motsetning til Auschwitz får du ingen tur innom konsentrasjonsleirene.

Etter den siste tidens strid mellom Nord og Sør, bl.a. kutting av kontakten og militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea, ser det ut til at vi kanskje går mot en ny Korea krig. Den forrige er jo faktisk formelt sett ikke over. Kim Jung-Il begynner å bli gammel, så hvem vet hva slags sprell han vil finne på før han gir seg. Han vil vel ikke gå ubemerket hen. Og hva slags type blir den neste som står i kø for å overta. Like grusom og ubarmhjertig, eller vil han kjøre en mykere linje. Jeg gjetter på det første. Det ble vel ikke akkurat så mye bedre da Kim Jung-Il tok over for sin far Kim Il-Sung. Den eneste forandringen blir vel enda ett til bilde alle må henge opp i hjemmene sine og be til.

Menneskerettighetene i Nord-Korea er det som burde stå øverst på dagsorden når det kommer til det internasjonale samfunnet og landet. Ikke deres krigsagenda, og våpen. De hjelpeløse menneskene i landet burde komme først. Vi klarte å stoppe Nazistene, da burde vi klare å stoppe dette også.

Ingen kommentarer: