onsdag 5. mai 2010

Motepolitiet

Bildet er hentet fra Aftenposten.noBurka debatten er ikke noe nytt. Den har pågått i media spesielt i flere år. Den siste tiden har flere land og politikere tatt til orde for å forby dette heldekkende plagget i offentligheten, og noen steder totalt forbud. Det virker som mange ser på burka som synonymt med terror og at bak enhver burka gjemmer det seg en terrorist. Det er viktig å skjønne at dette ikke stemmer.
Akkurat som at alle som er muslimer heller ikke er terrorister og ønsker å drepe alle vestlige mennesker.

Noe som derimot er negativt med burka er at mange blir tvunget til å gå med denne drakten, spesielt innenfor ekstreme islamske miljøer. Dette er selvfølgelig forkastelig. Ingen, verken kvinne eller mann, burde bli tvunget til å kle seg i noe de selv ikke ønsker.
Mange bruker denne tvangen som et argument for at burka burde bli forbudt. Mange vil i tillegg til burka forby andre lignende muslimske hodeplagg, som hijab og nikab. Jeg mener man ser på problemet fra helt feil vinkel.
Istedenfor å gå inn for ett forbud mot bruk av disse klesplaggene, burde man heller gå for en lov som forbyr folk å tvinge kvinner til å bruke disse klærne.
Hvis staten innfører en lov mot bruk av bestemte klesplagg synes jeg ikke vi er noe bedre enn de som tvinger kvinner til å bruke dem.
Skal staten være motepoliti? Minner ikke det litt om noe som ligner en politistat?
Noen kvinner ønsker jo faktisk selv å gå med spesielt hijab og nikab. Det blir faktisk som å forby bruk av spesielle hatter eller caps. Eller f.eks. skaut. Symbolet på norske bondekoner.

Ett annet argument for forbud mot hvertfall burka er at dette gjør at man ikke kan identifisere personen under og at det blir lettere for terrorister å bruke denne drakten som f.eks. selvmordsbomber.
Jeg mener at alle borgere som oppfører seg mistenkelig i offentlig rom, med eller uten burka, burde identifisere seg. Motsetter de seg dette, burde de selvfølgelig få bot, eller annen form for straff. Det er jo av sikkerhetsmessige årsaker. Men det burde kun gjelde hvis man har en mistanke og at personen oppfører seg mistenkelig.
Man kan vel ikke gå å løfte på skjørtene til alle kvinner(og menn forsåvidt) for å sjekke om de har en bombe der?
En terrorist kan like godt gjemme en bombe i en sekk, bag eller under en stor "vanlig" kjole eller skjørt. Så at man spesielt mistenkeliggjør alle med burka blir feil.

Vi skal jo liksom leve i ett fritt samfunn uten fordommer og med ytringsfrihet. Viser man ikke fordommer når man skal begynne å forby spesielle klesplagg? Og er ikke ytringsfrihet også å få kle seg som man vil, uten å bli mobbet eller utpekt av den grunn?

1 kommentar:

Lisa Even sa...

Vi må jo ikke glemme at kua en gang har vært kalv:) Her i Norge var det jo ikke akseptabelt at kvinner gikk i kirken uten å dekke håret og ellers utenfor husets fire vegger, nå velger vi selv og godt er det.
Noen norske kvinner tar fremdeles på seg hatt/tørkle/skaut når de rusler til kirke og ut i samfunnet, mens andre lar håret flomme løst, og den valgmuligheten tror jeg sannelig vi bør la alle kvinner i vårt land nyte godt av.
Et forbud mot slike plagg er et slag mot vårt frie demokratiske samfunn der yttringsfrihet,egne selvstendige valg, meninger og kleskoder heldigvis har vært opp til hver enkelt av oss å ta stilling til i mange år nå.
Men bevares kommer det et forbud mot saggebukser så skal jeg også vurdere å hive meg inn i kampen om forbud mot lite kledelige plagg:)))