onsdag 10. mars 2010

I need a hero!Vi ser dem overalt, på film, tv, i blader og aviser. Helter, eller heroes på godt engelsk. Hverdagshelter, superhelter og sportshelter. Vi forguder dem og gir dem all vår oppmerksomhet. Men hva gjør egentlig noen til en helt? I filmene redder de verden fra undergangen, eller de redder hovedpersonen. I virkeligheten redder de katter fra trær og hjelper gamle damer over veien. Er du enig i at det er en helt? Superkjendisene blir ofte framstilt som helter i blader. Kanskje har de hatt en eller annen forstyrrelse, eller hatt en fryktelig ille oppvekst...
På filmene er helten den som redder verden fra undergangen, eller redder hovedpersonen(som de er forelsket i) fra å gifte seg med han/hun falske, fæle karen/dama.

Jeg mener en helt er en som gjør noe for å hjelpe noen, eller gjør noe godt for verden uten å tenke på sine egne behov. Mange såkalte helter gjør de gode tingene, men det ligger en egoistisk handling bak. Jeg tror nok det meste vi gjør, ubevisst, har ett om lite egoistisk behov bak. Men jeg tror også at mye av dette er pga biologiske grunner. Vi er jo trossalt anlagt til at vi skal klare oss selv og overleve. Jeg må understreke at det ikke betyr at jeg tror at ingen er kapable til å gjøre utelukkende uegoistiske gjerninger. Mange som kjemper for grunnleggende menneskerettigheter og undertrykkelse lever selv ett godt liv, men likevel kjemper de for folk som har det ille. Mange lar seg straffe, og blir fengslet for sitt arbeid for å hjelpe flere mennesker.
Nobels fredspris er jo en slags heltepris. Er det ikke da disse menneske som utsetter seg for stor fare for å hjelpe andre, og som virkelig gjør alt de kan for å gjøre ting bedre som burde få denne prisen? Ikke presidenter som sitter trygt hjemme i palasset sitt og ikke gjør alt det de faktisk kan gjøre mer for fred og menneskerettigheter.
Hvor er heltene når vi trenger dem? Slik som verden er og utvikler seg i dag synes jeg behovet for en eller flere helter er sterkere enn kanskje noensinne...


Hva mener du er en virkelig helt?

Hvem synes du er en helt, og hvorfor?

Er Barack Obama en helt?

4 kommentarer:

lillcyan sa...

eg er helt enig med deg:) Synes nobels freds pris (eller helte prisen;)) burde gå til mennesker som virkelig kjemper for frihet og fred. Som utholder store prøvelser for å gjøre verden til et bittelitt bedre sted for andre mennesker.

Kristiane sa...

Ja, angående forrige prisvinner så man jo at han var sjokkert selv, tror ikke han hadde venta det. LIker ikke Torbjørn Jagland, han virker som en sånn buttlicker som vil komme lengst mulig oppover. Han ville vel bare møte herr Obama.

2ne sa...

La oss begynne med Obama..
Jeg vil absolutt ikke kvalifisert han som helt i det hele tatt.

Å det er så sissykt å gi en person som er innvolvert i flere kriger en fredspris.. hva faen.. neste fredspris går vel til osama bin laden.

Anyway...
En helt, er ett vanlig menneske som utfører store og gode gjerninger, som kommer andre til gode.

Dette kan være så mangt.
La oss si at du er for sen til banen og så er det noen som ser at du springer. Så holder dde døra oppe så banen ikke kan gå, å sånn at du rakk siste bane hjem. Det er en mini helteting å gjøre :D

Stilig innlegg by the way :)

Kristiane sa...

Takk Tone :-)