lørdag 16. januar 2010

Kvalm av tabloidpressen

Etter jordskjelvet i Haiti har givergleden eksplodert blandt nordmenn, også medias interesse for landet har eksplodert. Dette er jo selvfølgelig bra, men på en annen side litt kvalmende synes jeg. Haiti er ett av verdens fattigste land, hvor en stor del av befolkningen lever på under 11 kroner om dagen. At det da skal ett jordskjelv til for å åpne øynene til media og folk her i Norge synes jeg er forkastelig. Som Jan Egeland også har sagt, om noen ukers tid er Haiti glemt, og folk lommebøker og stemmer er lukket for emnet. Det gjør meg trist at tabloide medier slike som VG og Dagbladet er de som dominerer den vanlige nordmann. Hva med å lese litt nyanserte medier som fokuserer på hele verden, ikke bare på "nå i øyeblikket" nyheter. Folk sulter, folk lider, folk dør, og folk utnyttes hver eneste dag! Og i mange land i verden er ett hjerteskjærende stort problem som påvirker hverdagen til en hel befolkning.

Hvorfor står det ikke på forsiden av VG om fangeleirene i Nord-Korea som blir dysset ned? Om barna som er innsatt der, og om alle menneskerettighetsbruddene som blir begått der?
Hvorfor kommer det ikke på forsiden om Zimbabwes diktator,som selv bor i ett palass mens befolkningen sulter til døde i det som en gang ble kalt Afrikas vugge og var ett selvforsynt land?
Hvorfor står det ikke om alle barna som opplever å bli forlatt til seksuelle overgrep av sine tanter og onkler fordi foreldrene forlater dem for å finne jobber i utlandet?
Dette og tusenvis av lignende saker er ting som så vidt blir nevnt. Ingen har nesten hørt om det. De står som notiser, eller så blir de glemt like fort som avisen er ferdig lest.
Derfor er det så viktig å være kritisk!
Medier som er privat drevet er kun ute etter profitt. De er ute etter å selge, ikke etter å opplyse. Det er en stor forskjell. Selv om vi lever våre lykkelige ubeskymrende liv her oppe i nord betyr ikke det at vi ikke kan tenke på, eller snakke om tragediene som utspiller seg i en fjernt land. Langt borte, men likevel nær. Vi bor alle på samme klode. Mange ganger føler jeg meg nesten som "teit" som prater mye om dette og prøver å engasjere andre. Jeg føler at mentaliteten i Norge er "vi har det bra, så hvorfor bry oss om andre i andre land? Det er så langt unna, la noen andre ta seg av det. Hvorfor skal jeg bry meg, ingen andre gjør det?" Med slike tanker er det jo ikke rart verden er som den er. Tenk hvis alle hadde gjort noe, ALLE, bare en liten ting. Gitt litt penger, kanskje reist til ett land for å hjulpet til eller brukt sin stemme å sagt klart i fra om hva vi som nasjon burde gjøre. Selvfølgelig ville dette hatt effekt tilslutt. Det er mulig. Bare DU også engasjerer deg litt. Det er ikke så vanskelig, og du føler deg mye bedre med deg selv også etterpå. I tillegg til den/de du måtte ha hjulpet.
Jeg synes media har en av de viktigste(om ikke viktigst) rolle i dette. Media skaper det vi prater om, det vi bryr oss om. Hvis de hadde fokusert på viktige saker og nyheter, istedenfor hvem som dater hvem, at Erna Solberg kliner til med en jente(hvem har ikke gjort det) så kanskje hadde mye vært forandret i verden, til det bedre.
Jeg håper folk vil bruke forrige tiårs terrorisme og kriger til å tenke seg om. Hva kan jeg gjøre? Hva slags verden vil jeg egentlig leve i?

Hva slags verden vil du leve i?

P.S: At Haiti får mye oppmerksomhet er selvfølgelig bra, ikke misforstå, også at nordmenn donerer penger. Du kan for øvrig også gjøre det ved å ringe til Unicef(FN`s barnedepartement) 82 04 47 05. Så gir du 200 kroner.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver sykt bra!!
Jeg får så mye inspirasjon av deg til å tenke på slike tragiske ting som skjer og hva vi kan gjøre med det.

Vet at det kanskje høres litt teit ut, men jeg er sånn som leser VG og DB slik som du beskrev.

Var ikke klar over at det var så ille. skulle gjerne vært med å gjort mere enn bare å gi 200 kr men det er jo en start. Han mannen har sikkert rett, om 2-3 uker er alt glemt. Da er det en ny katastrofe.

Media skulle absolutt ha skrevet mere om leirene i nord-korea og hvordan menneskerettigheten blir brukt som dasspapir. for ikke snakke om diktaturen i zimbabwe.

Medias fokus på å selge er større en å spre informasjon om viktige saker som skjer akkurat NÅ og NÅ.

Kristiane du er helt fantastisk til å skrive, keep on the good work :)) hilsen 2ne-mor

Anonym sa...

Så er det litt forskjell på et jordskjelv og en fangeleir da. Fangeleir havner man i fordi man gjør noe galt, noe kriminelt. Jordskjelvet har rammet uskyldige mennesker, fattige som rike. Derfor synes jeg det er viktig å hjelpe de rammede i Haiti.

Kristiane sa...

Du anonym har virkelig misforstått litt. Fangeleirene i Nord-Korea er ikke bare for kriminelle. De har ikke noe med kriminalitet å gjøre. vel hvis du mener at å uttrykke sin misnøye til regimet til Kim Jung-Il er kriminelt da. Barn som er født av opposjonelle blir fanget der. Det er fangeleire hvor de må jobbe fra morgen til dag, hvor maten de får daglig måles i gram! Å er du så uheldig å skulle være gravid blir fosteret skjært ut av magen din, mens du lever.Kun de "trofaste" til regimet blir holdt utenfor, synes du dette er rettferdig? Kanskje du burde lese litt mer om Nord-Korea...
Tusen takk Tone, u r the best:-D