fredag 9. oktober 2009

Nobels Krigspris?For en gangs skyld har jeg nå faktisk funnet noe jeg er enig med Siv Jensen med!

Anledningen er kunngjøringen av USA`s president Barack Obama som vinner av årets Nobels Fredspris.
Siv Jensen uttaler at hun synes han har fått den for tidlig, og synes ikke at han fortjener den nå. Jeg er HELT enig!
Hvordan kan man gi nobels fredspris til en som er president i et land som er i 2 pågående kriger, som eier atomvåpen og som har det største militærbudsjettet i verden?!

Jeg har akkurat sett på pressekonferansen fra det hvite hus direkte på tv2 nyhetskanalen. Obama selv sier jo at han ikke synes han fortjener det i forhold til tidligere vinnere, og at han ble veldig overrasket og ydmyk.

"Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen."

Ekstraordinære innsats?? Hva slags ekstraordinære innsats? At han ber om "change"? Jeg ber her om eksempler, men ser ikke hvor disse eksemplene skal komme fra.
Videre står det at han har skapt ett "nytt klima i internasjonal politikk. Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille. Dialog og forhandlinger foretrekkes som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter."

Er dette god nok grunn til å vinne Nobels Fredspris?
Jeg mener at for å vinne Nobels Fredspris(noe jeg trodde Nobelkomiteen også mente) må det til en person/organisasjon som virkelig har gitt alt eller hvertfall mye av seg selv, sin tid og sine ressurser for å skape fred på ett område eller i en konflikt.
Barack Obama er president i USA. USA har atomvåpen. De er det eneste landet som har sluppet, ikke bare én, men to, atombomber!

"Visjonen om en verden uten atomvåpen har på en kraftfull måte revitalisert forhandlinger om nedrustning og rustningskontroll."

Jeg synes helt ærlig at å gi prisen til Barack Obama er latterlig, og føler at selve prisen latterliggjør seg selv ved å dele den ut til han. Har Torbjørn Jagland og de andre i komiteen latt seg blende av Obama som så mange andre? Ja, så absolutt vil jeg tro. Obama effekten har tydeligvis ikke gitt seg enda.
At han, av alle kandidatene, får utdelt prisen er også merkverdig ettersom han ble innsatt som president 20. Januar, og fristen for å nominere noen til prisen var visst 2. februar...
Jeg synes dette er flaut for Norge, som fredsnasjon. Jeg synes Norge og Nobelkomiteen bare virker som golddiggere nå, alt for å smiske mest mulig med Obama. Man kan jo ikke gi fredsprisen til en president for et land som er i krig!

Hva synes dere? Fortjener han denne?

Les hele begrunnelsen til nobelkomiteen her.

Ingen kommentarer: